Londonban több hatóság – pl. a rendőrség, a helyi önkormányzat - büntethet a szabálytalan parkolásért.

A rendőrség egy úgynevezett Fixed Penalty Notice-szal figyelmezteti azokat a gépkocsivezetőket, akik megsértik a parkolási szabályokat. Már az értesítés elnevezése is figyelemre méltó: a penalty szó büntetést jelent ugyan, a notice azonban a magyar nyelvben ilyen esetben általánosan használt „felszólítás”-hoz képest kevésbé goromba. Azt jelenti: észrevétel, megjegyzés. E szó láttán bizonyára kevésbé szorul össze az ember gyomra, mintha a vastag betűvel szedett „FELSZÓLÍTÁS”-t olvasná.

A másik típusú büntetéssel (Penalty Charge Notice) az önkormányzatok sújthatnak le ránk. Zseniális pszichológiai fogással a hangsúlyt a fizetés elmulasztása helyett annak határidő előtti teljesítésére teszik az önkormányzatok: Ha az adott összeget a megadott 28 nap helyett 14 nap alatt befizeted, akkor a büntetés felét elengedik. Ha nem fizetsz 28 napon belül, akkor fizetési emlékeztetőt küld neked az önkormányzat. Ha az ennek átvételétől számított 28 napon belül sem fizetsz, akkor az önkormányzat megemelheti a büntetésedet 50%-kal. Ha úgy látja jónak.parking.png

(Forrás: http://www.adur-worthing.gov.uk)

Ügyes fogalmazással szinte elhiteti velünk a hatóság, hogy jól járunk, hiszen kevesebbet kell fizetnünk. Biztos vagyok benne, hogy nem a szabálytalanul parkolók dühét akarja elkerülni, hanem magáról szeretne kicsivel kedvezőbb képet kialakítani, mint a hasonló magyar pozícióban lévő társa. Céljuk ugyanaz: behajtani a nekik járó összeget. A módszer is ugyanaz: minél később fizetsz, annál többe fog neked kerülni. Csak a tálalás más. És ettől kevésbé érzik kellemetlenül magukat az emberek, talán még a fizetési hajlandóság is jobb.

     

Szerző: Katás  2013.08.23. 20:31 Szólj hozzá!

Címkék: közlekedés angol parkolás életmód

A bejegyzés trackback címe:

https://nemcsakangol.blog.hu/api/trackback/id/tr385473934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása