papa.jpg„Egészségedre!”  (Bless you!) – mondjuk szinte mindig, ha valaki tüsszent, és talán meg sem fordul a fejünkben, hogy ez a szokásunk is babona volt eredetileg. A tüsszentés évezredek óta a rossz szellemektől való megtisztulást jelentette, az utána következő jó kívánság azonban csak a VI. századtól, Nagy Szent Gergely pápa utasítására terjedt el. Abban az időben szinte megszakítás nélkül járványok, éhínség és nyomor sújtotta a római népet. A pestis egyik első tünete a gyakori tüsszentés volt, és azt nem egyszer rövid időn belül halál követte. A pápa arra utasította a népeket, hogy a hosszabb jókívánság helyett Isten áldását kérjék a tüsszentő személyre. Így alakult ki az angol nyelvterületen ma is használt „Bless you” formula, ami eredetileg „God bless you” volt. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a pápa azt is elrendelte, hogy a tüsszentő személy maga kérje Isten segítségét, ha egyedül volt a tüsszentéskor. Ezt kellett ilyenkor mondania: „God help me”.

A babona szerint azért tesszük tüsszentéskor a szánk elé a kezünket, sőt, jobb esetben a zsebkendőnket, hogy a lelkünk el ne szökhessen a testünkből, és a gonosz be ne költözhessen a helyére.

Ki ne hallotta volna már a játékos magyarázatot: „Azért csuklasz, mert emleget valaki.” Az angol hiedelemvilágban a tüsszentés jelenti azt, hogy valaki más számára hiányzunk, hogy valaki más rólunk beszél.

Jelentősége van annak is, hogy melyik napon tüsszentünk:sneezy.png

If you sneeze on a Monday, you sneeze for danger;
Sneeze on a Tuesday, kiss a stranger;
Sneeze on a Wednesday, sneeze for a letter;
Sneeze on a Thursday, something better;
Sneeze on a Friday, sneeze for sorrow;
Sneeze on a Saturday, see your sweetheart tomorrow.
Sneeze on a Sunday, and the devil will have domination over you all week.    

A magyar néphit azt tartja, ha beszéd közben tüsszentünk, az azt jelenti, hogy mondanivalónk teljesen igaz, a tüsszentés mintegy megerősíti állításainkat.  

 Babonáink egy része úgy összeforrt hétköznapi életünkkel, hogy néha bizony észre sem vesszük, hogy mi, magabiztos, racionális, a babonákat megvető, tanult, mi több, magasan képzett értelmiségiek is rutinszerűen betartunk egy-egy babonás szokást. Külön érdekesség, hogy számos babona ugyanúgy megtalálható a magyar nép életében, mint az angol vagy amerikai emberek között.

 

Szerző: Katás  2013.07.26. 16:39 Szólj hozzá!

Címkék: babona angol nyelv életmód szokás tüsszentés

A bejegyzés trackback címe:

https://nemcsakangol.blog.hu/api/trackback/id/tr865427787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása