Van-e közöttünk valaki, aki ne hallotta volna még a következő kifejezések valamelyikét: Mrs Doubtfire, Sir Roger Moore, Miss Marple?  Még ha valaki soha nem is tanult angolul, tisztában van azzal, hogy mit jelentenek a nevek előtt álló titulusok. Férfiak neve előtt a Mr, férjezett nők neve előtt a Mrs (mistress), hajadonok neve előtt pedig a Miss cím áll. A Ms előtagot használják azok a nők, akik – talán afölötti szégyenükben, hogy nem sikerült egy életre szóló párt találni maguknak – nem akarják elárulni családi állapotukat. (Megjegyzem, ők azok a nagy feministák, akik szívesen átkeresztelnék a „history”- t „herstory”-ra.) Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy néha nem is tudjuk, hogyan szólítsunk egy hölgyet, hiszen nem mindig derül ki az első találkozások alkalmával az illető családi állapota.

Általános szabályként azt is megjegyezzük már az első angolórán, hogy az említett titulusok után mindig vezetéknevet (Mr Moore), esetleg keresztnevet és vezetéknevet együtt (Mr Roger Moore) használunk. Ez eddig egyszerűnek is hangzik, de a nyelvtanulásban tapasztaltabbak már sejtik, hogy lesznek itt még bonyodalmak. Az első felmerülő kérdés a férjezett nők keresztnevére vonatkozik: Melyik változat helyes: Mrs John Brown vagy Mrs Elisabeth Brown? Az óvatos nyelvtanuló nem vágja rá a választ, mert tudja, hogy a nyelvben semmi sem fekete vagy fehér, sőt a szürkének is több mint ötven árnyalata van. Természetesen mindkét változat helyes, bár nagyanyáink idejében a Mrs Elisabeth Brown változat még arra utalt, hogy a nevezett hölgy férje már elhunyt.   

John Donne XIX. elégiája (Elégia a vetkőzésről) , melynek eredeti címe To his mistress going to bed, jó példa a „mistress” vezetéknév nélküli használatára. Ebben a jelentésben a mistress a költő a kedvesére, szeretőjére gondol. A mai angol nyelven a nős férfi szeretőjét nevezzük mistressnek.

„Miss”-nek szólítják az iskolások a tanítójukat, csak így, vezetéknév nélkül. „Good morning, Miss” – hallható az angol iskolákban. Ugyanígy szólíthat meg a taxisofőr vagy a szálloda személyzete is: „Can I help you, Miss?” 

Talán sokan emlékezünk a Beatles Please, Mr Postmanjére. Nos, a postman itt sem vezetéknév…

Használhatunk azonban a Mr előtag után pozíciót kifejező szót: Mr President, Mr Chairman. Olivia Newton-John viszont egyszerűen semmit nem tesz a Mr után: Please, Mr, please…  

Egyenrangú angol férfiak a hagyományok szerint vezetéknéven szólították egymást, míg ismeretségük meg nem erősödött. Franklin Roosevelt például egyszerűen így szólította Churchillt leveleiben: „Dear Churchill”. A nők között más szabályok uralkodtak. Még az egyenrangú hölgyek is a Miss illetve a Mrs előtaggal szólították egymást munkahelyükön, a keresztnevek használata csak a közeli rokonok, barátok között volt elfogadott. A magasabb beosztású nőt „Madam”-nek szólították, bár ezt általában „Ma’am”-re rövidítették. Mára ez a tendencia megváltozott, és a keresztnevek használata terjedt el. A vezetéknevet kell azonban hivatalos megnyilvánulásainkban használnunk.

Néhány konkrét példa:

Egy angliai nyelviskolában a tanárodat szólítsd a formális Mr, Miss vagy Mrs előtaggal, hacsak nem kér mást. Véletlenül se hívd őt így: „Teacher!”

Külföldi barátaidat szüleit szólítsd a formális Mr, Miss vagy Mrs előtaggal, amíg meg nem engedik, hogy a keresztnevüket használd.

A szomszédok általában a keresztnevükön szólítják egymást, hacsak nincs közöttük túl nagy korkülönbség. Ebben az esetben kérdezd meg: „Is it OK if I call you …?”

A munkatársak is keresztnéven szólítják egymást, a főnök a beosztottat is keresztnéven szólítja, de a beosztott a főnökhöz a Mr … vagy Mrs … titulus használatával fordul, amíg az fel nem hatalmazza a keresztneve használatára.

Soha ne mondd a pincérnek: „Hey, Waiter”. Helyette szólítsd „Sir”-nek vagy „Ma’am”-nek.        

Mr President-nek szólítják az Egyesült Államok elnökét, Ma’am-nek az angol királynőt, Your Excellency-nek a nagykövetet.

   

Szerző: Katás  2013.07.14. 22:54 1 komment

Címkék: angol nyelv életmód szokás call mr ms miss megszólítás mrs

A bejegyzés trackback címe:

https://nemcsakangol.blog.hu/api/trackback/id/tr955404913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kit Fisto 2018.08.11. 14:51:12

Mondj egy példát arra, hogy egy ismert férjezett nő nem használja a nevében a saját keresztnevét, hanem a férje teljes nevét használja ő is, előtte a Mrs. előtaggal!
süti beállítások módosítása